Club Alfa Romeo Finland ry - Perustettu 1979 - Web-sivut 1998 - Käyttöehdot Tunnistaudu(sukunimi etunimi tai jäsentunnus)
Concorso d'Originalita Voittaja 2018

1300 GT Junior (105.30S), 1975
Tuukka Huhtanen

Tämä Giulia GT 1300 Junior on tyyppiä 105.30S ja sen väri on AR516, Faggio (pyökki). Kyseisen mallisarjan valmistus aloitettiin 1974 ja siinä käytettiin varastoon jääneitä 2000 GTV -sarjan osia korin lisäksi sekä matkustamossa että moottoritilassa. Kansankielellä kyseinen malli tunnetaan nimellä ”Unificato” (yhdistetty).

Kyseessä oleva yksilö ensirekisteröitiin Torinossa 30.5.1975. Auto pysyi Italiassa aina kevääseen 2017, jolloin italialainen museoajoneuvoihin erikoistunut yritys myi sen osana suurempaa erää autoja saksalaiselle autokauppiaalle klassikkoautonäyttelyn yhteydessä.

Tuukka huomasi toissa vuonna auton saksalaisen autokauppiaan verkkosivuilta ja pyysi varaamaan se käydäkseen tutustumassa siihen. Tuukka vietti kaksi päivää tutkien autoa ja päätyi lopulta ostamaan sen. Auto vaikutti olevan mainiossa kunnossa ja sille oli hankittu aiemman omistajan toimesta ASI:n (Automobile Storico Italiani) sertifiointi vuonna 2006. Aiempien omistajien lukumäärästä ei ole varmuutta, mutta autoa on huoltokirjan leimojen perusteella huollettu säntillisesti vuosikausien ajan Torinon ympäristössä.

Auto saapui loputtomalta tuntuneen odottelun jälkeen rahdilla Suomeen marraskuun 2017 alussa. Seuraavana kesänä autoon vaihdettiin polttoainesäiliö, renkaat, vanteet ja jouset. Tuliterillä Pirellin Cinturato-renkailla auton ajettavuus parani merkittävästi ja seuraavaksi auto on toki tarkoitus museokatsastaa.

Club Alfa Romeo Finlandin huomattavan asiantuntemuksen omaavan asiantuntijaryhmän lausunnon mukaan auto on kunnoltaan alkuperäistä vastaava. Sisätilat ja matkamittari toki kertovat autoa käytetyn, mutta kokonaisuutena asiantuntijaryhmä toteaa sen olevan erittäin hyvässä ja alkuperäisessä kunnossa.

p.s. (29.7.2020) Tuukan auto läpäisi kesäkuussa museoajoneuvotarkastuksen erinomaisin arvosanoin.