Club Alfa Romeo Finland ry - Perustettu 1979 - Käyttöehdot Tunnistaudu(sukunimi etunimi tai jäsentunnus)
Chryslerin Konkurssi antaisi elämän Fiat - Chrysler yhteenliittymälle
01.05.2009, Virtanen Matti H.E.


Chryslerin Konkurssi antaisi elämän Fiat - Chrysler yhteenliittymälle


Chrysler LLC selviää konkurssista kuukaudessa tai kahdessa. Yhtiöllä on sen jälkeen kevennetty tase, uusi johto, globaali partneri, kevyempi jälleenmyyjäverkosto, alemmat työvoimakustannukset ja ehkä jopa uusi nimi.

Jos nopea konkurssi onnistuu, sillä hoidetaan kuntoon monia sellaisia asioita, joita autotehtaan johtajat ovat yrittäneet turhaan tehdä vuosikymmeniä. Tämä ei silti takaa menestystä, koska uuden Chryslerin täytyy koko ajan myydä niin henkilöautoja kuin pickupeja, Jeeppejä tai pakettiautojakin. Sen Yhdysvaltain myynti on pudonnut 46% tänä vuonna.

Yhdysvaltalainen autontekijä ja Yhdysvaltain valtio suunnittelevat kirurgisen konkurssin käyttöä Chryslerin parhaiden tuotemerkkien kuten Dodge Ram picupin myymiseksi uudelle hyväkuntoiselle yhtiölle, joka sitten yhdistyisi Fiat Spa:n kanssa. Allianssi olisi maailman kuudenneksi suurin auton valmistaja ja yhtiö tulisi myös tuomaan joitakin Fiatin pieniä automalleja Yhdysvaltoihin.

”Chrysler ja Fiat ovat muodostaneet yhteenliittymän, jolla on hyvät mahdollisuudet menestykseen.” Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi eilen. Suojan saaminen velkojia vastaan antaisi yhtiölle ”uuden elämän”, hän sanoi.

”Se on yhteenliittymä, joka säästää yli 30 000 työpaikkaa Chryslerillä ja kymmeniätuhansia työpaikkoja alihankkijoilla, jälleenmyyjillä, ja muilla yhtiöstä riippuvissa yhtiöissä.”

---

” Siellä tulee varmasti olemaan joku Fiatin henkilö, todennäköisimmin Marchionne tulee ottamaan ohjat käsiinsä,” sanoi Marino Marin, Gruppo, Levey & Co:n johtava partneri, investointipankkiiri joka on ollut Fiatin neuvonantajana.

---

”Jos olette auton ostoaikeissa, toivon että se on amerikkalainen auto.” Obama sanoi. ”Haluan muistuttaa teitä, että jos päätätte ostaa Chryslerin, auton takuu on turvallinen, koska sen takana on Yhdysvaltain hallitus.”


1.5.2009 Bloomberg

Mike Ramsey, Southfield, Michigan

Ote ja sen käännös artikkelista: Matti Virtanen